Welkom op de website

winterswijk-toerisme.nl / winterswijk-vakantie.nl

 

 

Deze site is momenteel in aanbouw

 

 

Miste

Via deze website verstrekken wij u informatie over vakantiehuisjes in de regio Winterswijk

De gezamenlijke verhuurders van vakantie en recreatie woningen zullen zich via deze website aan u presenteren.

Winterswijk staat hoog in de top 3 van vakantie locatie`s binnen de Achterhoek

Gemeente Winterswijk bestaat uit de volgende kerkdorpen en buurtschappen:
Brinkheurne, Corle, Henxel, Huppel, Kotten, Meddo, Miste, Ratum, Winterswijk, Woold

 

Miste

Miste behoort met haar bijna 11 km2 tot de middelgrote Winterswijkse buurtschappen. Bossen, weilanden, cultuur en natuur talloze fiets en wandel routes gaan door dit gebied. In het uitgestrekte buitengebied kunnen fietser, wandelaars genieten van de natuur in het authentieke coulisselandschap waar de regio om bekend staat.

Info

Vakantie in de Achterhoek
Wij heten u welkom in de Gelderse Achterhoek - een van de mooiste gebieden van Nederland - waar natuur, rust, ruimte en privacy geen uitzonderingen zijn.

Winterswijk
De gemeente Winterswijk heeft aantrekkelijke voorzieningen, bijvoorbeeld de Steengroeve, zwembad Jaspers, watersportgebied 't Hilgelo en streekmuseum "Huize Freriks". Het is een ideale omgeving die veel te bieden heeft aan natuurliefhebbers, fietsers en wandelaars.

Fietsgebied en fietsvakantie
Dat de Achterhoek een ideaal fietsgebied is werd eind augustus 2004 nog eens bevestigd door een onderzoek van de Landbouw Universiteit Wageningen. De Achterhoek scoorde de eerste plaats!

Natuurgebied Bekendelle


Bekendelle is een oud soortenrijk loofbos langs de Boven-Slinge. Het maakt deel uit van een groter bosgebied dat bijzonder is vanwege de meanderende beken en de schaduwrijke bossen langs het water. Dit zijn de voorwaarden voor de aanwezigheid van ijsvogel en grote gele kwikstaart. In het bos broedt tevens de zeldzame middelste bonte specht.
Onder els, es, iep en eik vindt u een ondergroei van slanke sleutelbloem, bosgeelster en in de nattere delen dotterbloem en pinksterbloem. In de uitlopers van de beek komen waterviolier en beekpunge voor.
De Slinge meandert op natuurlijke wijze door dit waterrijke natuurgebied. Er zijn wandelroutes uitgezet.

Vanuit de Berenschotmolen worden natuurwandelingen door dit gebied georganiseerd.

In de Bekendelle komt de ijsvogel nog voor.

 

Korenburgerveen


Het uitgestrekte moerasgebied van het Korenburgerveen bestaat uit hoogveen, moerasbos, heide en voedselarme graslanden. Natuurmonumenten gaat in het gebied verdroging tegen, zodat zeldzame planten- en diersoorten behouden kunnen worden. Het hele jaar door is het Korenburgerveen een aantrekkelijk wandelgebied. In het voor- en najaar worden excursies gegeven, omdat daar dan bijzondere planten bloeien en er veel vogels zijn.
Dit hoogveengebied is vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de veenputten vormt zich opnieuw hoogveen. Dit brengt specifieke plantensoorten met zich mee als veenmos, eenjarig wollegras en lavendelheide. De tussenliggende veendijken zijn begroeid met koningsvaren, gagel en rijsbes.
Vanwege de kwetsbaarheid is het Korenburgerveen, behalve tijdens excursies, alleen toegankelijk op het Meddose veenpad. Dit gemarkeerde pad is vaak modderig. Daarom is een vlonderpad aangelegd en zijn er enkele ‘knuppelpaden’. Hier zijn boomstammetjes neergelegd, zodat u niet wegzakt in de veenbodem. In de toekomst legt Natuurmonumenten ook wandelpaden aan door de randzones van het veen, zodat meerdere ommetjes mogelijk zijn.


Het Korenburgerveen in ...
Het hele jaar door kunt u op eigen gelegenheid het veen in. Aan de overzijde van het spoor kunt u het Meddose Veenpad oppakken. Het is een bijzonder rondwandeling van zo'n 4 km.

De route voert u langs heide, door eenzame laagveenmoerassen en restanten van het vroeger zo uitgestrekte hoogveengebied. Het veengebied is eigendom van de gemeente Winterswijk, de heide van Natuurmonumenten. Volg de paaltjes met de rode kop.
Kuit of knielaarzen zijn bij deze wandeling onontbeerlijk.
 

 Recreatiegebied 't Hilgelo


't Hilgelo, een recreatiegebied van 75 ha., heeft zandstranden, lig- en speelweiden, speeltuintje, strandpaviljoen met terras en verkoop van kleine eetwaren en drankjes en een vissteiger. Goed toegankelijk voor invaliden. Parkeerterrein (betaald) aanwezig. Er is een apart gedeelte voor naturisten. Honden worden NIET toegelaten.

Het wateroppervlak is ontstaan door zandwinning en is 35 ha. groot. Niet alleen surfplanken, waterfietsen en kano's, maar ook ligstoelen en parasols zijn ter plekke te huur. Ook bestaat de mogelijkheid een surfkluis te huren, zodat u uw surfplank niet iedere keer mee naar huis hoeft te nemen.

Honden zijn in het veen niet toegestaan!

 

Steengroeve


Winterswijk wordt wel de geologische mozaïkvloer van Nederland genoemd. In geen andere Nederlandse gemeente komen zo veel verschillende geologische formaties uit uiteenlopende tijdvlakken (dicht) aan de oppervlakte.
In de bodem van Winterswijk liggen als gevolg van een plooiing, oudere geologische 'afzettingen' hoger dan elders. Bovendien zijn delen van de ondergrond langs breuklijnen in de aardkorst in bijna verticale richting verschoven. De jongere bovenste lagen zijn later door erosie weggesleten, zodat de oudere, oorspronkelijk diepergelegen lagen aan de oppervlakte kwamen.
Eén van die lagen is de Muschelkalk, die wordt gewonnen door Ankerpoort, de eigenaar van de steengroeve.
In de zomermaanden worden nu en dan rondleidingen (info beschikbaar in de bungalow) georganiseerd.

De groeve is te bezichtigen op de eerste zaterdagen van de maanden april t/m november. Er is dan geen rondleiding, wel toezicht. U bent verplicht een veiligheidshelm te dragen. Het is handig om dan ook zelf hiervoor te zorgen en ook een stevige hamer met dito (steen) beitel. Het is leuk om zo'n dag in de groeve te wroeten en wellicht een mooie brok pyriet te vinden.
Op het terrein staat nog dit museumstuk dat wellicht oude tijden doet herleven?

 

Molens in en om Winterswijk


Watermolen Berenschot

Deze korenmolen dateert uit 1749. Hij is gerestaureerd in 1984-1985 en is daarbij voorzien van een geheel nieuw waterrad. De (onderslag-)molen wordt aangedreven door de Slingebeek. In de molen is een sfeervol restaurant gevestigd. Het binnenwerk van de molen is nog puntgaaf. Daardoor is de molen in werking te bezichtigen.

Watermolen Den Helder, 'de Oliemölle'

Vroeger bestond deze uit een koren- en oliemolen. De raderen werden door waterkracht aangedreven. Het graan en het (lijn)zaad werden hierdoor fijngemalen tot respectievelijk meel en olie. Het maalwerk is er niet meer. Naast de molen is het restaurant 'de Gulle Waard' gevestigd.

Bij restaurant 'de Gulle Waard' zijn ook roeiboten te huur voor een tochtje op de Slingebeek. En er is ook een prachtige speeltuin!


Sevink Mölle

Deze belt windkorenmolen is gelegen bij recreatiegebied 't Hilgelo. Hij werd gebouwd in 1866 en gerestaureerd in 2001. Hierin is tegenwoordig een restaurant gevestigd en er is een fototentoonstelling te bezichtigen.

Venemansmolen

Dit is een geheel gerestaureerd authentiek en ambachtelijk korenmolenaarsbedrijf. Er is een  windkorenmolen en een dieselmoter aangedreven maalderij uit 1935, een expositieruimte en een koffiekamer.

Na enkele jaren restaureren werd op 23 september 1997 de volledig gerestaureerde windkorenmolen weer officieel in gebruik gesteld door Z.K.H. Prins Claus. Een historische dag in de geschiedenis van de Stichting Venemansmolen.

 

Visvijvers


In de omgeving van Winterswijk zijn in totaal 5 visvijvers te vinden. Via de hengelsportvereniging kunt u een weekkaart voor deze visvijvers verkrijgen. Er is zelfs een mogelijkheid om op forel te vissen.

 

Zwillbrock,

 

Zwillbrock, net over de duitse grens.
Het biologisch station Zwillbrock e.V. is sinds 1986 een actieve ideële organisatie. Het beheer over ongeveer 3.200 ha. heide, veen en vochtige graslanden die voor het merendeel de status van natuurreservaat bezitten is in handen van deze organisatie.
Het (ondiepe) meer herbergt de grootste kokmeeuwenkolonie van Midden-Europa. Op het eiland broedt sedert enkele jaren een aantal flamingo's, vermoedelijk afkomstig uit dierentuinen.

De flamingo's zijn te bezichtigen via een uitzichtpost die is gelegen aan de flamingo-route. Om het meer is de "Zwillbrocher Venn route" uitgezet.

 

Fietsen in en rond Winterswijk


De Achterhoek is in Nederland het gebied bij uitstek voor wandelen en fietsen. Daarbinnen neemt Winterswijk een bijzondere plaats in. Het fiets- en wandelpadennet van Winterswijk behoort tot het meest uitgebreide van ons land. De tientallen fietsroutes hebben een totale lengte van 1700 km, waarvan ca. 150 km is bewegwijzerd.

Bewegwijzerde routes:
Arfgoodroute: 39 km, verbindt 9 toeristische attracties en bezienswaardigheden
ATB: sportieve uitdaging van 45 km voor de mountainbikers
Buurtschappenroute: totaal 58 km, of te fietsen in delen (Noord, 37 km of Zuid,45 km)
Lokale Ommetje: voor een beknopte impressie van Winterswijk (20 km)
Kastelenfietsroute Oost-Gelderland: route door Oost-Gelderland met een totale lengte van ruim 350 km (zonder daglussen) of ca 670 km (incl daglussen). Voert (incl. lussen) langs alle kastelen en vrijwel alle kerken, molens, cultuur-historische en natuur-historische waarden van Oost-Gelderland (en een beetje Duitsland).

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden.
Op 30 juni t/m 3 juli kunt u de omgeving verkennen via de Winterswijkse fietsvierdaagse (zie linkpagina).
Wilt u de grens over? De Groene Grensroute van de CNME leidt u naar het buitenland.
Meer weten en zien over geologie? Naast de genoemde IJstijdenroute kan dit via de Gerrit Griffioenroute.

Bij de VVV/ANWB kunt u het complete assortiment bekijken.

Een tussenstop bij Bredevoort Boekenstad is de moeite waard. het historische stadje heeft een uniek en beroemd antiquaraat.

 

Trimparcours het Rommelgebergte


In het Rommelgebergte, op loopafstand van de bungalow, is een trimparcours aangelegd.
Er zijn ca. 30 hindernissen in verschillende moeilijkheidsgraden.
De baan slingert door een prachtig natuurgebied met zandophopingen en bos.
Zoals u hier op de voorgrond ziet, zijn er twee inspanningsversies (groen en rood) afhankelijk van de conditie.
Ook als u niet de inspanningen onderweg wilt ondergaan heeft u toch een mooie wandeling gehad.

 

 

 

Achterhoek, Achterhoeks, Gelderse-Achterhoek Gelderland, Oost-gelderland, Brinkheurne, Corle, Henxel, Huppel, Kotten, Meddo, Miste, Ratum, Winterswijk, Woold, Tooerisme, Vakantie, recreatieverblijf, recreatieverblijven, recreatie-verblijf, recreatie-verblijven, recreatiebungalow, recreatiebungalows, recreatie-bungalow, recreatie-bungalows, vakantiebungalow, vakantiebungalows, vakantie-bungalow, vakantie-bungalows, Vakantiehuizen, Vakantie-huizen, recreatiehuisje, recreatiehuisjes, recreatie-huisje, recreatie-huisjes, vakantiehuis, vakantiehuisje, vakantiehuisjes, vakantie-huis, vakantie-huisje, vakantie-huisjes, vakantiewoning, vakantiewoningen, vakantie-woning, vakantie-woningen, vakantieboerderij, vakantieboerderijen, vakantie-boerderij, vakantie-boerderijen, Brinkheurne, Corle, Henxel, Huppel, Kotten, Meddo, Miste, Ratum, Winterswijk, Woold

Winterswijk Toerisme
Brinkheurne
Corle
Henxel
Huppel
Kotten
Meddo
Miste
Ratum
Winterswijk
Woold

Winterswijk Vakantie
Brinkheurne
Corle
Henxel
Huppel
Kotten
Meddo
Miste
Ratum
Winterswijk
Woold